Close
NL
Zoek
Back to All Blog Posts

DECA & afvalreductie, een match!

DECA & afvalreductie, een match!

All eyes on the packaging industry these days – een goede zaak, vinden we bij DECA. De insteek is het voorlopige akkoord van het Europees Parlement en de EU-lidstaten over het terugdringen van de hoeveelheid verpakkingsafval dat nog finaal goedgekeurd moet worden. Een ontwikkeling die naadloos aansluit bij onze bedrijfsvisie, aangezien wij ons al geruime tijd inzetten voor duurzame verpakkingsoplossingen

 

We zijn niet altijd de luidste roepers, maar vandaag wel. Want de hele wereld mag weten hoe lang en ver DECA al in een duurzame transitie zit, met als doel verpakkingen veiliger en milieuvriendelijker te maken, de circulaire economie te stimuleren en afval te verminderen. Voor jou, voor onszelf en voor de volgende generaties. Let’s go…

 

Duurzaam akkoord

Even voor je kaderen: op 5 maart hebben de onderhandelaars van het Europees Parlement een akkoord bereikt over de reductie van verpakkingsafval. Alleen maar logisch, als je weet dat verpakkingen de voorbije jaren een steeds grotere bron van afval zijn geworden, met een EU-totaal van 84 miljoen ton in 2021. Dus: DECA is fan van het akkoord, dat o.a. zegt*:

  • Minder verpakkingen en beperkingen op bepaalde verpakkingsformaten, met doelen voor vermindering tegen 2030, 2035 en 2040, evenals een verbod op bepaalde plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik vanaf 2030.

  • Een verbod op het gebruik van ‘eeuwige chemicaliën’ (PFAS) in verpakkingen die in contact komen met voedsel, om gezondheidsrisico's te verminderen.

  • Stimulering van hergebruik en navulopties voor consumenten, met specifieke doelen voor herbruikbare verpakkingen tegen 2030.

  • Alle verpakkingen moeten recycleerbaar zijn, met minimumstreefcijfers voor gerecycleerde inhoud en recyclingpercentages voor verschillende materialen.

  • Verbeterde inzameling en recycling, met de verplichting om 90% van de plastic en metalen drankverpakkingen voor eenmalig gebruik apart in te zamelen tegen 2029. 

 

 

Duurzaam DECA

Een vreugdekreet hier, want het akkoord bevestigt dat de DECA aanpak de goede is. Plastics hebben onterecht geen groen imago, en ze krijgen soms onterecht negatieve kritiek. Wij zijn overtuigd van het tegendeel en we kunnen dat ook aantonen. Het resultaat van jarenlange studies om onze groene missie te vertalen in concrete acties, zoals de productie van duurzame producten.

 

Onze kunststof verpakkingen dekken vandaag al de volledige lading. Ze zijn 100% functioneel én 100% recycleerbaar – geen compromissen. Dat komt omdat we verpakkingen produceren uit monomateriaal: polypropyleen en PET. Zo kunnen ze gemakkelijker gerecycleerd worden, met als resultaat een pure grondstof van hoge kwaliteit. 

 

 

Maar daar stopt ons engagement niet. We beperkenhergebruiken en recycleren maximaal. Enkele concrete acties daaromtrent: ons energieverbruik tijdens productie wordt permanent gemonitord, door onze innovatieve designs zijn al onze verpakkingen herbruikbaar en dankzij de invoering van de PMD+-zak belandt nog meer plastiek in de juiste afvalstroom. We onderzoeken verder alternatieven voor klassieke ‘virgin’ PP, zoals re-oil gerecycleerde PP en bio-based 2nd generation grondstoffen.

 

Iedereen duurzaam 

Voor DECA ligt de toekomst duidelijk in de gesloten materiaalcyclus. In principe hebben kunststoffen, en in ons geval polypropyleen, al een goede ecologische balans vergeleken met andere materialen. Als we de circulaire economie kunnen verbeteren en meer kunnen recycleren, zal de voetafdruk van onze grondstof nog kleiner worden.

 Quote Patrik

Er ligt zeker ook verantwoordelijkheid bij de consument. We begrijpen dat functionaliteit van de verpakking zeer belangrijk is. Verpakkingen moeten beschermen, hersluitbaar zijn en geschikt voor zowel de magnetron als de vriezer. Maar de ecologische balans rond verpakkingen roept om extra hulp. Bij deze een warme uitnodiging om te kiezen voor verpakkingen die 100% recycleerbaar zijn, en om maximaal mee te sorteren.

 

Team DECA is je dankbaar, en de wereld nog meer.

 

Kies voor duurzaam DECA. Contacteer ons

 

  *Bron: European Parliament

 

 

 

Comments
Write a Comment Close Comment Form