Close
NL
Zoek
Back to All Blog Posts

Spreads & sauzen in een duurzaam DECA jasje – met IML

Spreads & sauzen in een duurzaam DECA jasje – met IML

Veganistische voeding saai en eentonig? Niks van dat. Hier is Pa’lais, een Belgisch en plantaardig zuivelalternatief uit noten. Een ‘premium brand’ van de startup Future Foods, met in het gamma smakelijke spreads en culinaire romige sauzen speciaal gemaakt voor veganisten, vegetariërs of mensen die lactose-intolerant zijn.

 

quote van een klant

 

“Pa’lais bestaat omdat we vonden dat er niet genoeg lekkere en duurzame voeding is. Daarom maken we onze spreads en sauzen volledig op basis van planten. We bieden een authentiek alternatief voor zuivelproducten en we helpen je koken op een manier die past bij de 21ste eeuw,.” zeggen Laurent Jadot & Kevin Storms, oprichters van Pa’lais.

Maar wat met factoren houdbaarheid en verpakking? Daarvoor zocht en vond het innovatieve bedrijf via Sanipackaging een oplossing bij DECA.

 

De zoektocht naar een oplossing

Om een goede houdbaarheid te verkrijgen, moeten de sauzen een pasteurisatieproces ondergaan. Betekent ook dat de verpakking bestand moet zijn tegen hoge temperaturen. En dan hebben we het nog niet gehad over een sterke branding. Toch wel wat uitdagingen.

Het kwam aan op de selectie van de juiste verpakking, rekening houdend met de productvereisten. “Potten in polypropyleen (PP) zijn in dit geval de ideale keuze”, aldus Eveline Verhenne, IML specialist bij DECA. “Met een kunststof verpakking bescherm je voeding tegen invloeden van buitenaf en verleng je de houdbaarheid van je product. Daarbij is deze pot uit monomateriaal ook nog eens herbruikbaar door de consument en 100% recycleerbaar.”

 

 

 

IML labels do the magic

We adviseerden om pasteurisatiebestendige IML labels te gebruiken. Daarbij gingen we via IML leverancier MCC Verstraete op zoek naar de geschikte labeloplossing. Het werd een ideale kruisbestuiving voor de noden van de klant, zo bleek al snel.

Wat is IML?

De term 'In Mould Labeling' (IML) is afgeleid van de techniek: een voorbedrukt label van polypropyleen (PP) die in een matrijs (mould) geplaatst wordt. Deze matrijs heeft de vorm van het eindproduct en vervolgens wordt er gesmolten PP geïnjecteerd. Deze versmelt met het label en neemt, tijdens het verharden, de vorm van de matrijs aan. Resultaat: label en verpakking zijn één geheel.

Eveline: “Bij zo’n ontwikkelfase gaan we niet over één nacht ijs. We hebben een toegewijd quality en projectmanagement team dat het ganse IML proces mee bewaakt. In dialoog vinden we altijd de geschikte oplossing, dankzij jarenlange ervaring in elk segment. Het verpakken van producten zoals zuivel, vlees, vis, spreads, sauzen en kant-en-klare maaltijden heeft voor ons geen geheimen meer. Voor Pa’lais voerden we verschillende tests uit met het oog op het beste resultaat.”

 

De juiste look & feel

Voor de branding en uitstraling werd de perfecte look & feel gecreëerd – zonder in te boeten op functionaliteit. Vandaag zien we waartoe dit leidde: de IML verpakking springt eruit, en ze is bovendien supersterk en hygiënisch.

Pa’lais en Future Foods kregen al veel positieve en enthousiaste reacties. Consumenten willen de IML verpakking in hun huis hergebruiken omdat die te charmant is om weg te gooien. Cool, hé?

 potten van palais in DECA verpakking

Duurzaam produceren & verpakken, the way to go

Dit gehele productie- en verpakkingsverhaal is bovenal ook duurzaam. Zo hecht Future Foods veel belang aan lokale productie. Met uitzondering van de cashewnoten, die op een eerlijke manier worden aangekocht, gebeurt de ganse ontwikkeling in de Belgische productiefaciliteit. Met hun Pa’lais producten in een PP-verpakking – verpakking en het label bestaan uit hetzelfde materiaal – zetten ze een 100% recycleerbaar pakket op de markt dat ervoor zorgt dat het romige product een langere houdbaarheid heeft.

Dankbaar en trots, dat zijn we bij DECA. Want duurzame initiatieven kunnen we alleen maar toejuichen. Milieubewust ondernemen en produceren, dat doen wij ook zelf. Beperken, hergebruiken en recycleren zitten in ons DNA. En het unieke IML verpakkingsproject voor Pa’lais en Future Foods past perfect in dat plaatje. Wat de vraag of nood ook is… we understand your business.

 

Ook voor jouw product is er een IML verpakking.

Meer weten? Contacteer ons!

 

Dit project is een samenwerking van Pa’laisSanipackagingMCC Verstraete en DECA